Preventie
Rijden onder invloed voorkomen
Emilie Leus, Laetitia Vandevelde en Lauren De Cleyn verloren het leven in een verkeersongeval tijdens hun doopopdracht, te wijten aan het roekeloze rijgedrag van een jonge bestuurder die na een nachtje uitgaan, overmoedig door overmatig alcoholverbruik (1,56 promille), te snel reed en de controle over het stuur verloor.
De grote publieke verontwaardiging na het ongeval toont aan dat geen enkele leefgemeenschap een verhoogd risicovol gedrag als gevolg van rijden onder invloed kan dulden. Zeker niet als daardoor onschuldige deelnemers aan het verkeer hun leven verliezen.
Het verhaal en getuigenissen in beeld, met dank aan onze strategische partner Baloise verzekeringen.
Onze missie: jongeren sensibiliseren
Meteen is één van de doelstellingen van het Fonds Emilie Leus duidelijk: sensibilisering en preventie op het gebied van verkeersveiligheid en rijden onder invloed. Wij richten ons daarbij op de concrete en doelgerichte bewustmaking van jonge (toekomstige) bestuurders en oudere doelgroepen dat alcohol en rijden niet samengaan. Wij wijzen hen op de inwerking van alcohol en drugs op de functie van het centraal zenuwstelsel met daaraan gekoppeld het verhoogd ongevalsrisico bij rijden onder invloed na o.m. een nachtje fuiven.
Wij proberen dit te realiseren door o.m. het organiseren en ondersteunen van preventieactiviteiten op middelbare scholen. Daar vertelt de papa van Emilie, Vincent, keer op keer zijn verhaal. Een verhaal dat helaas niets van nieuwswaarde verliest en dat steeds diepe indruk maakt op de onervaren chauffeurs. Emilie had immers hun leeftijd.
Een getuigenis van Vincent kan je aanvragen via v.leus@skynet.be of via het project Getuigen onderweg van Rondpunt vzw.
Pleidooi voor alcoholslot en alcolab
Ook de meer ervaren chauffeurs deinzen er niet voor terug om geïntoxiceerd achter het stuur te kruipen. Helaas heerst bij velen de overtuiging dat men veilig kan rijden zolang men niet dronken is, terwijl alcohol reeds bij lage concentraties de rijvaardigheid, het concentratie- en inschattingsvermogen aantast.
Na een avondje restaurant, café of nachtclub, stappen ze dan ook in de auto zonder te weten of ze al dan niet de toegelaten promille (0,5) overschreden hebben. Het Fonds Emilie Leus pleit daarom ook voor een alcoholslot in de wagen en een alcolab in restaurants, cafés en nachtclubs.
Het Fonds Emilie Leus plaatst deze ook in publieke parkings in verschillende steden in Vlaanderen: Gent, Antwerpen, Kortrijk, Leuven, …
Neem contact op
Heeft u vragen of wil u graag meer informatie over het voorkomen van rijden onder invloed? Contacteer ons dan gerust.