Individuele projecten

18-jarige Zion uit Breendonk

We hielpen de 18-jarige Zion uit Breendonk, verlamd door een brommerongeval. Met zijn eigen elektrisch ondersteunde handbike kan hij nu langzaam zijn zelfstandigheid terugkrijgen.

32-jarige Denis uit Bastenaken

De 32-jarige Denis uit Bastenaken was blind geworden door een auto-ongeval. We gaven hem de noodzakelijke hulp om zijn blindengeleidehond te kunnen behouden.

26-jarige Mathilde

Na aanrijding door een dronken chauffeur, verloor de 26-jarige Mathilde een been. Ze kreeg een aangepaste rolstoel om haar sportdroom waar te maken. Ze kijkt ernaar uit om op termijn deel te nemen aan een loop met de vzw Leg’s Go, een project dat omkadering en materiaal voorziet voor mensen die na een amputatie willen lopen.

Ans Janssens

Roadtrip langs de Oostkust van Amerika voor broer en zus, Daan en Ans Janssens, voor de laatste in een rolstoel na een verkeersongeval. De extra noden die zij heeft brengen aanzienlijke bijkomende kosten met zich mee, waarvan een deel gefinancierd worden door het Fonds Emilie Leus.

Rudy en Stef

Financiële steun aan Rudy (quadriplegie-patiënt ten gevolge van een verkeersongeval) en Stef (verpleger spoed/MUG) voor het maken van een theaterproductie rond verkeersslachtoffers en weekendongevallen, onder de benaming “Fractie van een seconde” voor de derde graad secundair onderwijs.

Dr. Wim VANHOVE

Financiële steun aan Dr. Wim VANHOVE, vertegenwoordiger van het amputatiezorgteam van het UZGent, voor specifieke hulpmiddelen in de prothesetraining van jonge amputatiepatiënten. Het gaat meer bepaald over een nieuw oefensysteem voor het trainen van spiersignalen om een kunsthand te bedienen. In dit nieuwe oefensysteem worden videotechnologie en een volledige oefenkunstarm aan de klassieke trainingsmethoden toegevoegd.

De directe aanleiding voor de dringende vraag tot steun van dr. VANHOVE , is de zorg voor een jonge patiënt Joeri Verbeeck, die op 17 jarige leeftijd als fietser tussen de wielen van een grote vrachtwagen terechtkwam en hierbij zeer ernstige letsels opliep waaronder verlies van de rechter arm op bovenarmniveau en verlies van duim en vingers aan de linkerhand.

Joeri zou enorm kunnen geholpen worden door het nieuwe oefensysteem aangezien hij zowel een kunstarm rechts als een kunsthand links nodig heeft. Blijkbaar is de trainingsmethode om met spiersignalen een kunstarm te leren gebruiken zeer complex, en maken de nieuwe hulpmiddelen waarvoor steun werd aangevraagd de training veel toegankelijker, concreter en aangenamer.

Financiële steun aan Rudy (quadriplegie-patiënt ten gevolge van een verkeersongeval) en Stef (verpleger spoed/MUG) voor het maken van een theaterproductie rond verkeersslachtoffers en weekendongevallen, onder de benaming “Fractie van een seconde” voor de derde graad secundair onderwijs.

VZW Entre Vues

Financiële steun aan VZW Entre Vues voor de selectie en opleiding van een blindgeleide hond voor een 30-jarige jongeman die volledig blind is na een verkeersongeval.

KOMIMO

Financiële steun aan KOMIMO (Netwerk Duurzame Mobiliteit) voor het project “veilig op stap”, meer bepaald voor de aankoop van SAVE Capes, te verdelen onder de leiding van jeugdbewegingen en speelpleinwerking voor een betere zichtbaarheid en herkenbaarheid in het verkeer. (www.veiligopstap.be)

23-jarige jongeman

Financiële steun aan 23-jarige jongeman met dwarslaesie en NAH ten gevolge van verkeersongeval, voor de aankoop van een aangepaste sportieve handbike om de Gletsjer Challenge in Kaunertal (Oostenrijk) uit te rijden en als voorbereiding op eigen kracht deel te nemen aan de ‘20 km van Brussel’.

Michiel

Financiële steun aan een 22-jarige jongeman, met dwarslaesie door een verkeersongeval. Steun voor het bouwen van een handbike met aankoppelrolstoel/kar om zelfstandig te kunnen reizen.

“ Wanneer je met je handicap geconfronteerd wordt waardoor je iets niet (meer) kan wat voor anderen vanzelfsprekend is, is het steeds een opsteker als er een obstakel overwonnen wordt.

Als door creatief denken een nieuw hulpmiddel ontstaat, verleggen we niet alleen voor onszelf maar voor velen een grens. De wereld-opstap wordt er niet lager door. Drempels zullen er altijd zijn. Met de juiste middelen kunnen meer mensen deze zelf oversteken. Zelf. Zonder altijd anderen te moeten bedanken, op anderen te moeten wachten, anderen uit hun zorgen en beleving te halen… Gewoon zijn zoals anderen...

Jullie organisatie maakt voor velen een wereld van verschil ! Of misschien net andersom : dankzij jullie worden de verschillen een stuk kleiner... ”

- Michiel

Ribe

Financiële steun voor de aankoop van een elektrische tandem opdat een 10-jarig meisje Ribe na haar verkeersongeval opnieuw kan meefietsen met gezin, school en jeugdbeweging.

Wat is jouw droom, Ribe ?

“Opnieuw gewoon zijn zoals iedereen.”

Waarom is dit project zo belangrijk voor jou ?

“Samen met mijn vriendinnen dingen kunnen doen, zonder dat mijn ouders er altijd moeten bij zijn.”

Waarom wil je een beurs krijgen van het Fonds Emilie Leus ?

“Dat ik snel mijn fiets zal kunnen kopen en nog dit jaar meekan met schooluitstappen en Chiro uitstappen. Zodat mijn ouders mij niet altijd moeten brengen en ik gewoon zoals de rest mee kan vertrekken en dezelfde dingen kan beleven.”

- Ribe

16-jarig meisje

Financiële steun aan een 16-jarig meisje die ten gevolge van een verkeersongeval een NAH opliep voor de aankoop van hulpmiddelen ter ondersteuning van zelfstandig lezen en schrijven.